Schilderen met acrylverf: Verdieping in vijf blokken

Afdeling:

Meer informatie over de optie: MAANDAG: 19:00 - 22:00

Cursuscode: S0525
Docent: Katelijn Bergman
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 265,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 25/ blok
Startdata: 25-08-2025, 27-10-2025, 05-01-2026, 09-03-2026, 18-05-2026,

Deze lessenserie bestaat uit 5 verschillende blokken met elk een eigen thema:

Blok A: Waarneming: wat is goed kijken?
Blok B: Kleur & Kleur mengen: het effect van kleur
Blok C: Abstract: basis (van figuratief naar abstract)
Blok D: Abstract: portret (van figuratief naar abstract)
Blok E: Abstract: landschap (van figuratief naar abstract)

De lesblokken zijn afzonderlijk van elkaar te volgen en vormen samen een complete jaarcursus. De lessen zijn gevarieerd, vullen elkaar aan en bouwen voort op een solide basis. Er wordt gewerkt met acrylverf, met ruimte voor experimenten met ander materiaal en gemengde technieken.

Wat kun je verwachten in de cursus Schilderen met acrylverf: Verdieping?

kijk voor meer informatie per thema bij het betreffende blok hieronder.

Wat leer je in de cursus Schilderen met acrylverf: Verdieping?

Om goed te leren schilderen heb je een aantal basisvaardigheden nodig: de techniek, inzicht en kennis in de belangrijke thema’s, bewustwording van vorm en toonwaarden, en gevoeligheid voor de mogelijkheden van verf, penseel, kleur en onderwerp. Daarnaast is schilderen niet alleen een techniek, het is ook een manier om jezelf uit te drukken. Kunst en schilderen bieden een fascinerende wereld aan mogelijkheden en verdieping.

Is de cursus Schilderen met acrylverf: Verdieping wat voor jou?

Deze serie cursussen is bedoeld voor de meer gevorderde schilder. Zoek je verdieping en wil je jouw schildertechniek verbeteren? Heb je al enige ervaring, maar loop je steeds vast bij lastige onderwerpen zoals het schilderen van een oog, een mond of een bloem? Ben je geïnteresseerd in het schemergebied tussen figuratief en abstractie? Dan is deze cursusreeks geschikt voor jou. Een analytische benadering helpt je verder, maar er is ook volop ruimte voor jouw eigen creatieve proces.

Deze lessenserie is een ontdekkingsreis in kijken, analyseren, begrijpen en bewust worden met als doel jouw eigen vertaling naar het schilderen te verbeteren. Zit je te stoeien met lastige onderwerpen, zoals het schilderen van een neus, mond of een lap stof? Dan kan dit komen omdat je misschien niet helemaal goed begrijpt hoe een en ander in elkaar zit. En, snap je het zelf niet of niet helemaal, dan wordt het ingewikkeld om de vertaalslag naar het schilderen te maken.

Wat leer je in het blok Waarnemen?

In de teken- en schilderkunst zijn diverse hulpmiddelen ontwikkeld om ruimtelijkheid op het platte vlak weer te geven. Het gaat daarbij onder andere om de picturale ruimte, toonwaarden, ellipsen, atmosferisch- en lineair perspectief, kleurcontrasten, vorm en verhoudingen. Een en ander berust op eenvoudige principes en op het ontwikkelen van het bewustzijn, gevoeligheid en begrip.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • het ontwikkelen van oog voor detail
  • wat wordt bedoeld met vorm en hoe belangrijk is vorm?
  • wat is de invloed van licht en donker op waarnemen?
  • welke invloed heeft kleur op de waarneming?
  • analyseren van je onderwerp, wat zie je eigenlijk?
  • waarnemingsoefeningen
  • schilderen met aandacht
  • bewust worden

Per les starten we met een inleiding en inspirerende voorbeelden over een specifiek thema en onderwerp om dit vervolgens individueel uit te werken aan de hand van een gerichte opdracht. Gedurende de les word je individueel begeleid en aan het eind van elke les is er een plenaire werkbespreking.

Dit blok duiken we in de fascinerende wereld van kleur! Kleur en kleur mengen is complexe materie waar een hoop theorie over bestaat. De praktijk is echter weerbarstig, je begrijpt dat geel en rood samen oranje wordt, maar is het dan wel precies de juiste kleur voor hetgeen jij wilt schilderen? Wat komt daar allemaal bij kijken?

Wat leer je in het blok Kleur & kleur mengen?

Per avond behandelen we een specifiek onderwerp dat we gaan uitwerken in een schilderij en zo ontdek je de vele mogelijkheden en toepassingen van kleuren mengen met acrylverf.
Aan de hand van inspirerende voorbeelden leren we alles over de kleurcontrasten, huidskleuren, natuurlijk- en onnatuurlijk kleurgebruik, het effect van schaduw en de invloed van bepaalde kleurkeuzes op je schilderijen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • kleur mengen algemeen (basiskennis)
  • kleur mengen specifiek (o.a. huidskleur, schaduw, stofuitdrukking en nachtkleuren)
  • aandacht voor de verschillende tinten en toonwaarden
  • aandacht voor natuurlijke- en onnatuurlijke kleuren
  • de 7 kleurcontrasten en hun toepassingen
  • monochromatisch kleurgebruik

Is het blok Kleur & kleur mengen wat voor jou?

Deze cursus is geschikt voor mensen die al (op zijn minst enige) ervaring hebben met schilderen en graag verdieping willen op het gebied van kleur en kleuren mengen en biedt ruimte voor persoonlijke groei.

Wat misschien soms als een willekeurig kliederboeltje van verf en kleur wordt beschouwd kan toch een weloverwogen optelsom zijn van o.a. vorm, restvorm, laag over laag, contrasten in kleur en materiaalgebruik. Daarnaast heeft een abstract werk vaak wel een vertrekpunt. Dan zijn er nog de vele mogelijkheden van het materiaal zelf; de materialisering en het gebruik van acrylverf.

Wat leer je in het blok Abstract: basis?

In 8 lessen gaan we stap voor stap het proces van abstraheren onderzoeken aan de hand van een concreet uitgangspunt. Dit uitgangspunt ga je eerst bestuderen op vorm om van daaruit in verschillende opeenvolgende stappen naar een nieuwe en eigen vertaling toe te werken.

In deze 8 stappen gaan we werken met compositie, kleurgebruik, vorm- en restvorm, diverse belangrijke contrasten, schildermaterialen en -technieken, een beetje kunstgeschiedenis over figuratief- en abstract schilderen en veel verschillende voorbeelden van inspirerende hedendaagse kunstenaars.

Je wordt tijdens de lessen persoonlijk begeleid en uitgedaagd om je eigen weg te vinden in aanpak. Aan het eind van elke les is er een plenaire werkbespreking.

Is het blok Abstract: basis wat voor jou?

Deze cursus is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde schilders, maar enige basiskennis van schilderen is een pré. Daarnaast helpt een dosis nieuwsgierigheid, belangstelling voor (hedendaagse) kunst en de zin om te experimenteren om het meeste uit deze cursus te halen.

Het portret is voor veel kunstenaars een fascinerend onderwerp om te schilderen. Afgezien van een persoon `netjes naschilderen’ is het de kunst om iemands karakter, uitdrukking en uitstraling te vangen. Dit kan op vele manieren, zoals realistisch, abstract, ­figuratief, expressionistisch, kubistisch, impressionistisch, kleurrijk of in zwart wit. Eigenlijk evenveel mogelijkheden als er kunstenaars zijn.

Wat leer je in het blok Abstract: portret?

In deze serie van 8 lessen ga je onderzoeken hoe jij een portret wilt verbeelden. Wil je het herkenbaar houden, of de werkelijkheid juist loslaten? Waar ligt de grens tussen herkenbaar en abstract? Kun je verschillende stijlen combineren? Wat maakt een portret expressief, en welke rol speelt kleur? Deze en andere vragen gaan we samen onderzoeken.

Is het blok Abstract: portret wat voor jou?

Per week behandelen we een nieuwe benadering van het portret, variërend van figuratief tot abstract en alles daartussenin.
Elke les start met een inspirerende uitleg en voorbeelden uit de hedendaagse en moderne kunst. Aan het eind van iedere les ­evalueren we elkaars werk in een plenair gesprek.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • basisprincipes portretschilderen
  • imprimatura, doodverf en glaceren
  • realistisch schilderen
  • figuratief schilderen
  • expressief schilderen
  • abstract schilderen
  • kleur
  • materialisering van verf
  • enige kunstgeschiedenis

In deze inspirerende serie van acht lessen ontrafelen we het mysterie van abstractie met landschap als uitgangspunt.

Wat leer je in het blok Abstract: landschap?

Elke les richt zich op een specifiek thema, waarbij we de visuele ordening en kenmerkende elementen van landschappen analyseren en verder onderzoeken. We experimenteren met nieuwe invalshoeken, technieken en benaderingen. Je krijgt de ruimte om je eigen vertalingen en creatieve oplossingen te ontdekken, met behulp van gerichte opdrachten.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • ruimte en diepte
  • vlakken en lijnen
  • basis ordening
  • klassiek vs modern
  • eigen interpretatie
  • kleur
  • compositie
  • materialisering van verf
  • enige kunstgeschiedenis

Is het blok Abstract: landschap wat voor jou?

Deze cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderde schilders. Voor beginners is het aan te raden om eerst `van figuratief naar abstract: basis’ te volgen en de andere blokken.
Gevorderde cursisten kunnen volop profiteren van de veelzijdige mogelijkheden die deze lessen bieden om aan hun eigen verdieping werken.

Misschien ook interessant